Spor Ekonomi

Borç 3.500.000.000 TL!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli: Süper Lig'deki 18 kulübün net borcu 3 milyar 469 milyon lira.

Spor Alemi

17.9.2015 - 13:20

Paylaş:

Süper Lig'in borcu 3 buçuk milyar lira!

T.F.F. Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Spor Toto Süper Lig'deki kulüplerin net borç toplamının 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu belirttirken sonra, "Bir varlık yapılandırma şirketi, onun üzerine de Süper Lig Anonim Şirketi'ni kuracağız. Kulüplerimizin yayın ihaleleri de dahil olmak üzere, tüm ticari çıkarlarını, maddi işlerini, bütün ticari gelirlerini bir marka değeri oluşturacağımız bir Süper Lig A.Ş.'de toplamamız gerekli" dedi.

Aktif Bank'ın düzenlediği 'Spor Finansmanı Semineri'nde konuşan Hüsnü Güreli, futbolda dört büyükler dışındaki kulüplerin anonim şirket olarak yönetilemediğini, farklı anonim şirket kulüplerinde de bilançoların dernek bilançosu olarak geldiğini vurguladı.

Alacaklar borçların % 19'u!

Süper Lig'deki kulüplerin 478 milyon lira alacağı olduğunu söyleyen Hüsnü Güreli, "Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira? Maliyet yani futbol maliyeti 3 milyar 194 milyon lira, dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kar bile yok. 309 milyon lira zararınız var. Nasıl faaliyet yapıyor bu 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı?" şeklinde söze devam edip, kulüplerin banka borçlarının 1 milyar 700 milyon lira, faizin ödemelerinin ise 356 milyon lira olduğunu belirtti.

"UEFA kriterlerine uymalıyız!"

Futbol endüstrisinin büyümesi için kurumsal yönetimin yanı sıra şeffaflık, devamlılık esaslarına uyulması gerektiğini belirten Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan ise, kulüp başkanlarının sorumlu davranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, "Ekonomik disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Denk bütçeler oluşturup, denk bütçelerle yola devam etmeliyiz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. UEFA kriterleri bu konuda etkin ve baskın. Şu an kulüplerimizin canları çok acımakta ancak, ne yazık ki artık puan silmeler, transfer yasakları ve hatta küme düşmeleri de görebileceğiz. UEFA kriterleri böyle söylüyor."

"Dünyada futbolcuya en çok ödeyen ülkeyiz!"

Dünyada futbolcu ödemeleri konusunda en önde olan ülke konumunda bulunduğunu aktaran Hoşcan, "Avrupa'da bizim transfer politikalarımızın yarısından aşağıya iniyorlar ve vergileri de kendileri ödüyorlar. Buna dikkat etmek zorundayız, gelen her türlü paranın sadece transfer olmayacağını, bunun futbolun gelişmesi için özellikle altyapılara önem vermemiz gerektiğini savunuyorum. Altyapılar sözde değil özde olmalıdır" diye sözlerini tamamladı.


Spor Toto Süper Lig'de yayın gelirlerinin dağılımı:

* % 11’i S.T. Süper Lig’de şampiyonluk kazananların şampiyonluk sayılarına göre paylaştırılarak  
* % 35’i tüm Süper Lig kulüplerine eşit miktarlarda dağıtılarak
* % 45’i takımların randımanlarına göre başarı primi şeklinde dağıtılarak
* % 9’u ilk altı sırada yer alan Süper Lig takımlarına başarı primi olarak