Torku Şekerspor isyanı büyüyor!

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda Türkiye'yi temsil edebilecek lisansa sahip olan tek Türk takımı Torku Şekerspor, Torku Holding Yönetim Kurulu kararıyla kapatıldı. Haberin duyulması uzun sürmedi. Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemeye aday olan Türkiye'de, bisiklet branşındaki en gelişmiş kulübün kapılarının kapanmasına tepkiler artıyor. Seferberlik çağrısı yapan sporseverler, imza kampanyası başlatarak destek istiyor. Kulübün sporcularından Muhammet Atalay ise lisans çıkarabilmek için iki haftadan az zaman kaldığını vurgulayarak sitem ediyor: 'Bu şube kapanmaz' diyorlardı. Bari önceden haber verselerdi!

Yusuf Akkuş

14.1.2016 - 07:00

Paylaş:

Türkiye'nin uluslararası yarışlarda mücadele eden tek bisiklet takımı Torku Şekerspor, ani bir kararla kapatıldı. Torku Holding Yönetim Kurulu'nun aldığı bu karar, kulübün sportif direktörüne ve sporcularına iletildi. 31 Aralık 2015'te sözleşmeleri sona eren sporcular için yeni lisans çıkarılmayacak. Bu kararın gerekçesi mâliyet. Holding yöneticileri, bisiklet şubesinin reklam gelirlerinin giderleri karşılamaması üzerine bu kararı aldığını duyurdu. Sporun bir branşına destek vermek için maddi karşılık beklenmesi hayret verici. Peki Torku Şekerspor kapandı da ne oldu? Söyleyelim...

Dünyanın en prestijli bisiklet yarışlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'na 2015 yılında katılan tek Türk takımı Torku Şekerspor'du. Yarışta, kulübün sporcularının altısı da bitişi gördü ve çeşitli başarılar elde etti. Eğer iki hafta içinde sponsor bulamazlarsa ve lisansları Uluslararası Bisiklet Birliği'ne (UCI) bildirilmezse gelecek yarışta olamayacaklar. Düzenlenecek başka yarışlarda da. Türkiye'de bu branşı geliştirmek için amatör ruhla çalışan sporcuların tüm emeği boşa gidecek. Üstelik, Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemeye talip olan Türkiye, bir bisiklet kulübüne sahip çıkamamış olacak.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda derece kazanan Torku Şekersporlular, ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan almışlardı. Erdoğan, ödül töreni sırasında bisiklet üreticilerine ve distribütörlerine bisiklet sporunun gelişmesi için gerekli tedbirleri almaları ve gerekirse fiyatlarda indirime giderek herkesi bisiklet sahibi yapmaları konusunda çağrıda bulunarak Sağlık Bakanı’na, Gençlik ve Spor Bakanı’na bizzat bu işin takipçisi olmaları talimatını vermişti. Bunun olumlu etkileri de oldu. Kısa süre sonra Sağlık Bakanlığı, 'Bir Milyon Bisiklet' projesini başlattı. Ancak ne yazık ki ülkemizde yeteri kadar bisiklet yolu olmadığı için ve spora dair bilinç yeteri kadar gelişmediği için bu kez belediyelere 'gerekeni yapma' talimatı verildi. Belediyelerin yetkilileri bunun için adım attılar mı, çalışmalar ne durumda bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var ki, sporu destekleyenler, artık bisikletten bu desteği esirgiyor. Torku Şekerspor'un bisikletçilerine iki haftaya kadar lisanslarını çıkarabilmeleri için bir an önce sponsor gerekiyor. Kulübün sporcularından Muhammet Atalay anlatıyor:



"Durumu tek kelimeyle 'İnsafsızlık' olarak tanımlıyorum. Kapatma kararını çok kısa sürede aldıklarını düşünmüyorum. Bir ay önce bundan haberdar olsaydık her şey daha farklı olurdu. Farklı sponsorlar bulmak için harekete geçerdik ve isim değişikliğiyle devam edebilirdik. Ancak Uluslararası Bisiklet Birliği'ne sözleşmelerimizi vermemiz için iki hafta vaktimiz kaldı. Bu süre zarfında sponsor bulmak çok zor."

'Kapanmaz dediler'

"Bu kararın altında hangi nedenler yattığını anlayamıyoruz. Bize sadece 'mâliyet' dediler. Hâlbuki daha önce ne olursa olsun bisiklet şubesinin devam edeceğini söylemişlerdi. Üç ay önce yönetim, 'Bu kuruluşta her şey olur, bisiklet şubesi kapanmaz' dedi. Bir ay önce sözleşmeler için oturup konuştuk. Şimdi 'İcra Kurulu istemiyor' diyerek kestirip attılar."

'Devletten destek istediklerini sanmıyorum'

"Cumhurbaşkanı, son bisiklet turunda bu spora önem verilmesi gerektiğini açıkça söylemişti. Hatta ardından bununla ilgili adımlar da atıldı. Yöneticilerin bu kararı vermeden önce mâli sorunları giderebilmek için devletten destek istediğini düşünmüyorum. Bence Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ın kulübün kapatılması kararından haberi yoktu."

'En az 800 bin lira gerek'

"Türkiye'de bisiklet takımı kurmak isteyen markalar olduğunu biliyoruz. Bu firmalarla anlaşma sağlayabiliriz. Sadece iki haftalık süremiz kaldı. Görüşmeleri hemen başlattık ama zor görünüyor. Maaş, kamp, ekipman gibi giderlerimiz için en az 800 bin lira en çok ise 1 milyon liralık bütçeyi harcayabilecek bir sponsora ihtiyacımız var. Biz, bisiklet sporunun bu ülkede yükselmesini istiyoruz. Bunun için fedakârlıklar yaptık ve yaparız. Destek veren, sesimizi duyurmaya çalışan herkese teşekkürler."

Muhammet Atalay, sporcuların içinde bulunduğu durumu samimiyetle ifade etti. Ona göre resmi makamların durumdan haberi yok ve olursa mağduriyetleri giderilecek. Seslerini duyurmak için bir vesile biziz. Ayrıca bir imza kampanyası başlatıldı. Bu adresten ulaşılabilir.



Bunun yanı sıra sosyal medyada '#TorkuSporcularıYalnızDeğil' hashtagiyle destek mesajları paylaşıldı.

Futbola, basketbola milyonlarca lira yatırımın gözünü kırpmadan yapanların ülkesinde, bisiklet sporu için 800 bin liralık sponsorluk bedelini karşılayacak bir firma vardır değil mi? Umarım.