'Ligden çıkmayı düşünürüz'

Spor Toto Basketbol Ligi Lig Kurulu Toplantısı'nda, TBF yetkilileri ile Süper Lig temsilcileri arasında ULEB - FIBA çekişmesi önemli bir gündem konusu oldu.

Basketfaul

23.3.2016 - 09:26

Paylaş:

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay ve TBF yetkililerinin katıldığı toplantıda, FIBA'nın gelecek yıl başlatacağı ULEB'in Euroleague'ine rakip olacak olan Şampiyonlar Ligi organizasyonu ile ilgili yapılan görüşmelerde, Euroleague A Lisansı olan iki kulüp Anadolu Efes ile Fenerbahçe, FIBA'nın federasyonlara uygulatacağı belirtilen yaptırımları TBF'nin de uygulaması hâlinde ligden çekilebileceklerini bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde Şampiyonlar Ligi'nin tanıtımını yapan FIBA'nın, kendi organizasyonunun güçlenmesi için ULEB Eurocup'a katılacak takımlara ülke federasyonları aracılığıyla bazı ağır yaptırımlarda bulunacağı öne sürülmüştü.

Toplantıda kulüpler altı yabancı uygulamasının devamından yana tavır alırken, 4+1 önerisine Galatasaray ve Rönesans TED dışında sıcak bakan kulüp olmadı.

FIBA - ULEB tartışmasıyla ilgili olarak Beşiktaş cephesinden "Biz 3 sene boyunca Eurocup'ta olmak istiyoruz" açıklaması gelirken, Anadolu Efes ve Fenerbahçe kulüpleri, "Eğer TBF ligden bir takımı Eurocup'a katıldı diye atarsa, biz de ligden çıkmayı düşünürüz" şeklinde görüş bildirdi. TBF Başkanı Harun Erdenay, bu yaptırımın FIBA'dan kaynaklanacağını belirtti.

Toplantıda kulüplerin TBF yetkililerine ilettikleri istekler şu şekilde:

- Her maç internet üzerinden değil, ulusal kanallardan canlı yayınlanmalı,

- Kulüplerin gelirlerinin yarısı TBF'ye aktarılıyor. Bu konuda iyileştirme yapılarak kulüplerin gelirleri artırılmalı,

- NCAA'e giden genç basketbolcular için önlem alınmalı,

- Basketbol hakemlerinin ücretleri iyileştirilmeli,

- Gelecek yıldan itibaren tüm play-off serileri 5'er maç üzerinden oynanmalı,

- 6 yabancı kuralına devam edilmeli,

Öte yandan Anadolu Efes ve Darüşşafaka Doğuş kulüpleri de ligin 14 takıma düşürülmesini istedi.