Hattrick = Üçleme

Spor Alemi

16.3.2016 - 13:03

Paylaş:

İngilizcede 'trick' numara, oyun anlamına gelir. 'hat' ise bildiğiniz şapkadır. Bu ikisi yan yana geldiğinde ise, son zamanlarda Ronaldo, Messi falan akla gelir. Çünkü son dönemlerde en çok onlar bir maçta üçer gol atıp, yani 'hattrick' yapıp duruyorlar.

Şimdi, bu sıkça kullandığımız 'hattrick' deyişi nereden geliyor ona bir bakalım.

Çok çok eskiden sihirbazların şapkadan art arda üç kez tavşan çıkarmasına denirmiş 'hattrick'. 19. yüzyılda ise zamanının büyük kriketçisi, İngiliz Heathfield Harman "HH" Stephenson'un, 'wicket' olarak bilinen kriket kalesine art arda üç kez başarılı atış yapmasıyla gündeme gelmiş. 1858 yılında gerçekleşen bu olayda, Stephenson'un bu başarısını ödüllendirmek isteyen taraftarlar aralarında para toplayarak, ona bir kriketçi şapkası alıyorlar ve böylece 'hattrick' deyişi yeniden gündeme geliyor. Bundan 20 sene sonra 1878'den itibaren, kriket maçlarında kullanılmaya başlayan 'hattick' terimi, zaman geçtikçe diğer spor dallarında da yer almaya başlıyor.
 
Önceleri belli bir süre içindeki üç başarılı atış ya da sayı için, sonraları zamana bakılmaksızın bir oyundaki üç hedefe ulaşan atış veya sayı için kullanılıyor. 

Futbol tarihindeki en meşhur 'hattrick' (üçleme) ise, gelmiş geçmiş en büyük futbolcu olarak kabul edilen Pele'ye ait. 24 Haziran 1958'de, Dünya Kupası Yarı Final karşılaşmasında İsveç filelerini üç kez havalandıran Pele, 'hattrick' kavramını yeniden popüler hâle getirdiği o gün henüz 17 yaşındaydı.